15-03-08

Welkom bij About China

Een herhaling van de aflevering met Goedele Liekens hebben we nog tegoed, maar afgezien daarvan is China voor Beginners afgelopen. Helaas, want het was een van de weinige programma's die er niet op uit lijken om China af te schilderen als een groot geel gevaar waarmee van alles mis is en dat we vooral niet moeten vertrouwen. Of juist programma's die compleet kritiekloos zijn en bijvoorbeeld alleen maar laten zien wat voor een prachtig vakantieland China is - want we willen natuurlijk allemaal meeprofiteren van de economische kansen die het immense en veelzijdige land biedt.

Dit (of deze) weblog kiest voor de gulden middenweg. Er zal aandacht zijn voor de mooie kanten van China: de bloeiende cultuur, het rijke historische erfgoed, de intrigerende oosterse levensbeschouwingen, de prachtige natuur en mogelijkheden voor het toerisme, de interessante taal en taalontwikkelingen, enzovoorts enzovoorts. Maar ook zwaardere onderwerpen zullen niet worden vergeten.

Hoe dan ook, bij elke posting op dit blog proberen we zo eerlijk mogelijk te berichten. Want, zoals gezegd, dat ontbreekt nogal eens in de berichtgeving van de gevestigde media. Er is, zeker de laatste tijd, sprake nogal wat China-bashing. Soms gebeurt dat (laten we zeggen) luid en duidelijk, soms juist heel subtiel. Het eerste is gemakkelijk te herkennen, van het laatste zul je op dit blog vanzelf wat voorbeelden gaan tegenkomen.

Verder wil dit blog een podium bieden aan Oost-Azië-experts en -experts in de dop. Zo maken de Gentse Sinologiestudenten elk jaar wel een paper, wat neerkomt op (schat ik) tussen 100 en 150 papers per schooljaar. Het zou zonde zijn als die allemaal in ladekasten thuis of in de digitale dropbox van de faculteit zouden verdwijnen. Daarnaast hebben wij studenten toegang tot heel wat kennis: onze proffen zijn nu niet bepaald van de domste.

Momenteel is dit blog nog in de opstartfase. Aan de layout kan wellicht nog wat gesleuteld worden. En ook de redactie kan zeker nog uitbreiding gebruiken (wie mee wil doen sture gerust een mailtje!). Maar gaandeweg hopen we dit blog tot een groeiend succes te maken. Met, hopelijk, een beter wederzijds begrip tussen de volkeren van oost en west tot gevolg.

U leest nog van ons!